Kiinteistönhoito‐ ja kotityöpalveluyrittäjä moniosaajaksi ‐hankkeen tavoitteena oli selvittää yritysten toimintaedellytyksiä tarjota kokonaisvaltaista kiinteistönhoitoa ja kunnossapitoa sekä kotityö‐ ja mökkitalkkaripalvelua. Lisäksi hankkeen yhteydessä laadittiin sähköinen kiinteistön huolto‐opas.

Hanke toteutettiin vuosina 2014–2015. Sen rahoittajina olivat Uudenmaan ELY ja Työtehoseura. Hankkeen kohderyhmänä olivat pienet ja keskisuuret kiinteistönhoito‐ ja kotityöpalveluyrittäjät Uudellamaalla ja Hämeessä.

Kiinteistönhoito‐ ja siivousala on suuri työllistäjä jatkossakin. Rakennustutkimus RTS:n mukaan kotityöpalveluja käyttää tällä hetkellä noin 6 prosenttia talouksista. Tulevaisuudessa kodin palvelujenkäyttäjien osuus voi nousta jopa 33 prosenttiin. Erityisesti kylpyhuoneremonteissa, keittiökalusteasennuksissa ja rakennusten ulkomaalauksissa on merkittävää kasvupotentiaalia. Kasvua on tapahtumassa myös kiinteistönhoidossa, kuten rännien puhdistuksessa ja kattohuollossa, lumenluonnissa, pihojen ja nurmikon kunnostuksessa.

Tällä hetkellä viikkosiivousta käyttää noin 6 prosenttia kotitalouksista. Tulevaisuudessa sitä voi käyttää jopa 15 prosenttia talouksista. Henkilön avustaminen arkitoimissa ja asioiden hoidossa ostopalveluna on vielä vähäistä, mutta sen odotetaan kasvavan 7 prosenttiin talouksista.

TTS:n yrittäjäkyselyn mukaan niillä on yhteistoimintaa muiden yrittäjien kanssa kokonaispalvelun tuottamiseksi joko usein tai satunnaisesti. Eniten tuotettuja palveluja olivat kiinteistönhoito, rappu‐siivous, remontointi, kotisiivous, viherrakennus, toimistosiivous ja pintojen maalaus sekä kalusteasennus. Koulutusta kaivattiin eniten yrittäjyyteen liittyvistä tekijöistä sekä puhtauspalvelun tuottamisesta ja mitoituksesta.

TTS:n julkaisuja 422 / 2016


Avaa tiedosto

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200